2010-06-18 a 20 - Les costes de Bretanya

Jo arribo a l’aeroport de Brest el divendres, després de passar el dia treballant a Lyon, en una operació llampec.
Passem fugaçment per la ciutat tot observant

Saint-Mathieu és un petit, molt petit poble, situat en una punta de terra, en la regió del Finistère. Consta de quatre cases, dos hotels, un restaurant i l’atracció de l’indret, dues velles esglésies en ruïnes i dos fars, un de vell i un de nou. El vell far, és el clàssic far, el que tothom s’imagina quan se li diu la paraula far. Una torre cònica, pintada de blanc i vermell, acabada amb la cúpula on hi ha el focus del far. Millor mirar la foto adjunta... Un indret idíl.lic, encantador, on m’hi vaig poder estar un bona estona sense fer res, sentint com el vent em despentinava mentre el sol del vespre anava lentament desapareixent. En aquesta època el dia és molt llarg, aquí hi ha claror fins a les onze de la nit i cap a les sis del matí el sol ja torna a aparèixer, però no és fins les nou que torno a anar-hi, per poder fer les fotos amb més claror i apreciar tots els detalls de la costa.
Alguns kilòmetres al sud, mar enllà,

Encara amb mig dia per endavant continuem desplaçant-nos. Ens internem en l’autopista, però el que volem veure és costa, boscos, cingles, aigua i platges. Ens enduem sorpreses. Audierne no el teníem contemplat, però deixant-nos endur una mica per l’instint, una mica pel GPS, apareixem en la desembocadura del Le Goyen i veiem com les embarcacions reposen sobre una aigua cristal.lina, poc profunda, esperant que la marea torni a pujar per poder maniobrar tranquil.lament.
Concarneau també ens agrada. La vella ciutat intramurs, és situada en una illa que ara es veu rodejada per la nova ciutat. S’accedeix per un pont i en l’interior els típics comerços bretons et venen galetes, samarretes, xocolates, sidra, bols i altres records. Una ràpida passejada ens permet veure-ho tot. La ciutadella no és massa gran i amb el meu pare no hi ha temps per la pausa. Encara queda moltes coses per veure, el proper hotel és a una hora de ruta i si no ens espavilem ens quedarem sense sopar. Això no és Barcelona, ni París! Aquí es sopa ben d’hora o es sopen crêpes, que és el que farem finalment. Crêpes i sidra. El meu pare abandona el menú d’ostres i escamarlans que duia fins ara per passar-se als tòpics juntament amb nosaltres dos.
Acabat el sopar ja són les onze. Busquem una mica de moviment al poble on hem sopat, Trinité sur mer, i en el que ens allotgem, Sainte-Anne d’Auray, però sense èxit. És dissabte però aquí ningú belluga. Tot és tancat. Deuen estar dormint i així farem nosaltres, que diumenge encara ens queda molt per veure: Carnac (Karnag) i els seus alineaments megalítics. Una cosa que volia veure des de feia molt de temps. Des que havia llegit els primers Astèrix i Obèlix i en Panoràmix marxava al Bosc de Carnac a reunir-se amb els altres druides en secretes reunions.
Menhirs i menhirs per tot arreu. Tot i que m’ho imaginava diferent. Coincideixo amb el meu pare. M’imaginava un bosc, dens, ple de camins amb clarianes de tant en tant. Algun menhir aquí, algun dolmen allà. Poder apropar-nos-hi. Tocar-los. Sentir-ne l’energia. (Tot i que sembli molt místic). No pas el que hem vist, camps plens de fileres de menhirs, envoltats per una tanca, impossible d’entrar-hi en temporada alta sense un guia, just al costat de la carretera i amb algun restaurant-crêperia entre alineament i alineament.
Tot i tot, l’indret m’ha agradat. Entenc que estiguin dins de tanques i es protegeixin de la munió de turistes que volen apropar-s’hi i tocar-los. Impressiona veure els camps sembrats de roques tant o més grans que una persona i sobretot molt més pesades. Les preguntes venen soles. Com les hauran mogut fins aquí? Per què? Motius religiosos, cerimonials,...? Algun joc o alguna aposta? :)
L’alineament de Le Ménec és

Encara hi ha algun alineament més però tampoc no hi podem passar tot el dia, així que visitem una mica Carnac, continuem per Locmariaquer, on també trobem restes megalítiques com un túmul, un dolmen i el Gran Menhir trencat, caigut al terra en diversos trossos. Enorme! Quasi 21 metres de pedra!
Ja passem de migdia i parem a dinar a Larmor-Baden. Des del port apreciem el Golf de Morbihan, amb tantes i tantes illetes com el composen. Tenim ganes d’agafar el vaixell que proposa un trajecte de dues hores entre les illes i amb possibilitat de desembarcar en alguna d’elles. Però és tard... No ens queda massa temps per la Bretanya. Jo tinc un tren des de Vannes cap a París a dos quarts de set i el pare i l’Anna han d’emprendre el viatge de retorn cap a Barcelona. Hi arribaran demà al vespre.
No tenim temps de navegar entre illes, però si encara de fer una última parada a Arradon, per veure com unes valentes es banyen amb sol, però també un vent fresquet, i com alguns navegants ja van replegant veles.
Arribem a Vannes. En els propers mesos he de fer més sortides de cap de setmana. Aquest en la Bretanya ja s’acaba per mi, però una magnífica setmana se’m presenta per endavant. Aquesta pot ser força decisiva. Quines ganes de viure-la!
---------

Una semana después de regresar de vacaciones ya tengo preparada otra salida. Mi padre y Anna están de vacaciones y han subido desde Barcelona en coche hasta la Bretaña. Ya llevan cinco días recorriendo el noroeste de Francia, esta bonita región que tiene como tópicos el viento y las lluvias, los crepes y la sidra, la música celta y los menhires, los acantilados y los bosques. Ya han visitado todo lo que les había recomendado y ellos mismos habían anotado: Cancale, Dinan, Saint Malo el Mont Saint Michel (éste en Normandía, justo en la frontera con los bretones y con largas disputas).
Yo llego al aeropuerto de Brest el viernes, después de pasar el día trabajando en Lyon, en una operación relámpago.
Pasamos fugazmente por la ciudad

Saint-Mathieu es un pequeño, muy pequeño pueblo, situado en una punta de tierra, en la región del Finistère. Consta de cuatro casas, dos hoteles, un restaurante y la atracción del lugar, dos viejas iglesias en ruinas y dos faros, uno de viejo y uno nuevo. El viejo faro, es el clásico faro, el que todo el mundo se imagina cuándo se le dice la palabra faro. Una torre cónica, pintada de blanco y rojo, acabada con la cúpula donde está el foco del faro. Mejor mirar la foto adjunta... Un lugar idílico, encantador, donde pude estar un buen rato sin hacer nada, sintiendo como el viento me despeinaba mientras el sol del atardecer iba lentamente desapareciendo. En esta época el día es muy largo, aquí hay claridad hasta las once de la noche y hacia las seis de la mañana el sol ya vuelve a aparecer; pero no es hasta las nueve de la mañana que vuelvo a ir al faro, para poder hacer las fotos con más claridad y apreciar todos los detalles de la costa.
Algunos kilómetros al sur, mar allá,

Todavía con medio día por delante continuamos desplazándonos. Nos internamos en la autopista, pero lo que queremos ver es costa, bosques, espadados, agua y playas. Nos esperan sorpresas. Audierne no lo teníamos contemplado, pero dejándonos llevarse un poco por el instinto, una pizca por el GPS, aparecemos en la desembocadura del Le Goyen y vemos cómo las embarcaciones reposan sobre un agua cristalina, poco profunda, esperando que la marea vuelva a subir para poder maniobrar tranquilamente.
Concarneau también nos gusta. La vieja ciudad intramuros, es situada en una isla que ahora se ve rodeada por la nueva ciudad. Se accede por un puente y en el interior los típicos comercios bretones te venden galletas, camisetas, chocolates, sidra, cuencos y otros recuerdos. Un rápido paseo nos permite verlo todo. La ciudadela no es demasiado grande y con mi padre no hay tiempo para la pausa. Todavía quedan muchas cosas por ver, el próximo hotel está a una hora de ruta y si no nos espabilamos nos quedaremos sin cenar. Esto no es Barcelona, ni París! Aquí se cena temprano o se cenan crepes, que es lo que haremos finalmente. Crepes y sidra. Mi padre abandona el menú de ostras y cigalas que llevaba hasta ahora para pasarse a los tópicos junto con nosotros dos.
Acabada la cena ya son las once.

Menhires y menhires por todas partes. Aunque me lo imaginaba diferente. Coincido con mi padre. Me imaginaba un bosque, denso, lleno de caminos con claros de vez en cuando. Algún menhir aquí, algún dolmen allí. Poder acercarnos. Tocarlos. Sentir la energía. (Aunque parezca muy místico). No lo que hemos visto, campos llenos de hileras de menhires, rodeados por una valla, imposible de entrar en temporada alta sin un guía, justo al lado de la carretera y con algún restauran-crepería entre alineamiento y alineamiento.
A pesar de todo, el lugar me ha gustado. Entiendo que estén dentro de vallas y se los proteja de la multitud de turistas que quieren acercarse y tocarles. Impresiona ver los campos sembrados de rocas tanto o más grandes que una persona y sobre todo muy más pesadas. Las preguntas se formulan solas. Cómo las habrán movido hasta aquí? Por qué? Motivos religiosos, ceremoniales...? Algún juego o alguna apuesta? :)
El alineamiento de Le Ménec es el que tiene más menhires, que en bretón quiere decir piedra alargada. Más en el este tenemos la continuación,

Todavía hay algún alineamiento más pero tampoco podemos pasar todo el día, así que visitamos un poco Carnac, continuamos por Locmariaquer, donde también encontramos restos megalíticos como un túmulo, un dolmen y el Gran Menhir quebrado, caído al suelo en diversos trozos. Enorme! Casi 21 metros de piedra!
Ya pasa de mediodía y paramos a comer a Larmor-Baden. Desde el puerto apreciamos el Golfo de Morbihan, con tantas y tantas islitas que lo componen. Tenemos ganas de coger el barco que propone un trayecto de dos horas entre las islas y con posibilidad de desembarcar en alguna de ellas. Pero es tarde... No nos queda demasiado tiempo en la Bretaña. Yo tengo un tren desde Vannes hacia Paris a las seis y media y mi padre y Anna tienen que emprender el viaje de retorno hacia Barcelona. Llegarán mañana por la noche.
No tenemos tiempo de navegar entre islas, pero si todavía de hacer una última parada en Arradon, para ver cómo unas valientes se bañan y como algunos navegantes ya van plegando velas.
Llegamos a Vannes. En los próximos meses tengo que hacer más salidas de fin de semana. Éste en la Bretaña ya se acaba para mí, pero una magnífica semana se me presenta por delante. Ésta puede ser bastante decisiva. Qué ganas de vivirla!

0 Comments:
Publica un comentari a l'entrada
<< Home