14 de juny 2009

20 a 24 Maig – Camargue

En Diego va deixar París ara fa cinc mesos, en ple hivern i ja no ens hem vist més. Va marxar cap el sud, prop de Nîmes, per feina i en busca del sol. Avui m’uneixo a ell en un periple de cinc dies, per descobrir la Camarga, anar a la platja, sortir a ballar i xerrar tranquil.lament entre cerveses i onades de calor. Tenim molt a dir i molt a beure.
De París a Nîmes en tren, una forta abraçada i d’allí en cotxe directes a Saintes Maries de la Mer. No hi ha un minut a perdre. El poble ja és ple. Aquest cap de setmana és el gran peregrinatge gitano per celebrar la processó de Santa Sara, la seva patrona. El poble s’omple de gitanos devots que participaran a tot tipus d’activitats de dia i de nit, mercats, concerts, misses,... Nosaltres, cerveseta en mà ens expliquem les darreres novetats fins l’hora de dormir.
El primer dia ens en anem a la platja. Hem quedat amb unes amigues d’en Diego a la Grande-Motte. Un restaurant a la platja, bon menjar, bona companyia i després uns mates sobre la sorra. Bona manera de començar, tot i que el dia és una mica ennuvolat i avui no ens banyarem... A mitja tarda ja estem llestos per continuar descobrint la Camarga.
Aigues-Mortes. Un antic poble medieval des d’on va sortir el rei Louis IX cap a les creuades que occident enviava a Terra Santa. Un poble que ha guardat un tresor en el seu interior. Els més romàntics i críptics diran que les fortunes que es saquejaven acabaven amagades en algun racó d’aquesta fortalesa. Per a mi l’autèntic valor és l’encant del poble, l’interior de les muralles. Tot i que, un cop més, seria meravellós poder-se transportar uns centenars d’anys enrere i observar com era tot per aquí. Un poble dels que et fa somniar.
El camí de tornada a Saintes Maries dóna el toc de gràcia al dia. Vagarejant entre caminois del maresme observem canals, cabanes, horts i cultius, cavalls i boscs. Ja hi som. Ja hem deixat la ciutat. Ja hem deixat la rutina i estem de vacances. El cap ja no pensa i només som feliços. Els somriures ho inunden tot. I en tal estat d’ànim, de tot som capaços. Fins i tot de tornar a agafar el cotxe després de mudar-nos i anar a Montpeller a ballar tango. Bé, en Diego balla, jo observo i em moro de ganes d’aprendre’n. Mentrestant el meu cap se’n va lluny, lluny... m’entra nostàlgia. Estic feliç i ja són les cinc del matí, hora de tornar que ens queden molts dies per davant.
Dies de sol i platja, ganes de parlar i no fer res més. Saintes Maries és ideal per això. Esmorzar en una terrassa, banyar-nos una mica en aquest mar encara un pèl fresquet, passejar pel la platja, dinar tranquil.lament en el centre vila, veure els gitanos itinerants en els seus carros i ja al vespre recórrer el poble seguint la música que ens porta d’un carrer a un altre. Els grups de gitanos són per tot arreu, guitarra en mà, disposats a engegar una cançó mentre nosaltres i tants d’altres ens ho mirem. La nit s’allarga, sempre cervesa en mà i no en tindríem mai prou de veure tot aquest ambient. Se’n prepara una de ben grossa.
Arles. Fa massa sol per anar a la platja o aventurar-nos a muntar a cavall per la Camarga. Jo no he muntat mai, però tampoc tinc ganes de posar-me en un grup que no fa res més que seguir un a l’altre. Ja muntaré en una altra ocasió, més lliure. Així doncs Arles sembla un destí prou interessant. Passegem, veiem l’antiga casa de Van Gogh, les arenes, el paisatge des del mirador amb el Mont Venteux al fons, etapa mítica del Tour de France. La ciutat és tranquil.la i acollidora; com tot aquí al sud, de fet. Parem per dinar, després per fer un cafè. Tenim temps i ganes de no fer masses coses i així acabem a mitja tarda de nou a la platja de Saintes Maries i el vespre a Montpeller. Més aigua, més sol i més tango, altre cop fins a les cinc del matí.
I així arribem a l’últim dia de vacances. Relaxats, contents, una mica morenets i amb ganes de veure com continuen la festa els gitanos. Avui surten a Santa Sara, la passegen pel poble fins a banyar-la en el mar. La plaça de l’església està plena des del primer moment; gitanos i turistes de tot arreu ens congreguem per veure’n la sortida. Els vaquers de la regió hi són amb els seus cavalls, gitanes de totes les edats i nacionalitats hi són amb els seus millors vestits, gent enfilada a tot arreu, fins i tot al sostre de l’església i de les cases circumdants, l’expectació és màxima. De tant en tant un grup o altre de persones s’arranca en cants guitarra en mà. La missa es va sentint pels altaveus i arriba el moment en que la comitiva comença a desfilar. Treuen els estendards, surt la creu i finalment la verge negra, Santa Sara, apareix per la porta. L’alegria, commoció i admiració és total. Tothom la mira, la fotografia, la segueix, avança per la plaça i en un moment ja no hi és. La gent avança al darrera, molts l’acompanyaran fins a la platja i la plaça es buida. Nosaltres no hi anirem. Ja és hora de tornar, a Nîmes, el tren cap a París no espera.
El tren no espera, però nosaltres si. Se m’anuncia un endarreriment de 3 hores. Bona manera d’acabar les vacances. Arribaré a París que ja serà més de mitja nit, sense metro i els taxis no hi són mai quan els busques. Jo tindré la meva pròpia peregrinació, maleta en mà, cap a casa. Amb tot, uns bons dies de vacances al sud amb el meu amic. Es troba a faltar, l’amic i la platja.

--------

Diego dejó París ahora hará cinco meses, en pleno invierno y ya no nos hemos vuelto a ver. Se marchó hacia el sur, cerca de Nîmes, por trabajo y en busca del sol. Hoy me uno a él en un periplo de cinco días, para descubrir la Camarga, ir a la playa, salir a bailar y charlar tranquilamente entre cervezas y olas de calor. Tenemos mucho que decirnos y mucho a beber.
De París a Nîmes en tren, un fuerte abrazo y de allí en coche directos a Saintes Maries de la Mer. No hay un minuto que perder. El pueblo ya está lleno. Este fin de semana es el gran peregrinaje gitano para celebrar la procesión de Santa Sara, su patrona. El pueblo se llena de gitanos devotos que participarán en todo tipos de actividades de día y de noche, mercados, conciertos, misas... Nosotros, cervecita en mano nos explicamos las últimas novedades hasta la hora de dormir.
El primer día nos vamos a la playa. Hemos quedado con unas amigas de Diego en la Grande-Motte. Un restaurante en la playa, buena comida, buena compañía y después unos mates sobre la arena. Buena manera de empezar, aunque el día está un poco nublado y hoy no nos bañaremos... A media tarde ya estamos listos para continuar descubriendo la Camarga.
Aigues-Mortes. Un antiguo pueblo medieval desde donde salió el rey Louis IX hacia las cruzadas que occidente enviaba al Tierra Santa. Un pueblo que ha guardado un tesoro en su interior. Los más románticos y crípticos dirán que las fortunas que se saqueaban acababan escondidas en algún rincón de esta fortaleza. Para mí el auténtico valor es el encanto del pueblo, el interior de las murallas. Aunque, una vez más, sería maravilloso poder transportarse unos centenares de años atrás y observar cómo era todo por aquí. Un pueblo de los que te hace soñar.
El camino de vuelta a Saintes Maries da el toque de gracia al día. Vagando entre caminos de la marisma observamos canales, cabañas, huertos y cultivos, caballos y bosques. Ya está. Ya hemos dejado la ciudad. Ya hemos dejado la rutina y estamos de vacaciones. La cabeza ya no piensa más y sólo somos felices. Las sonrisas lo inundan todo. Y en tal estado de ánimo, de todo somos capaces. Incluso de volver a coger el coche después de arreglarnos e ir a Montpeller a bailar tango. Bueno, Diego baila, yo observo y me muero de ganas de aprender. Mientras tanto mi cabeza se va lejos, lejos... me entra nostalgia. Estoy feliz y ya son las cinco de la mañana, hora de volver que nos quedan muchos días por delante.
Días de sol y playa, ganas de hablar y no hacer nada más. Saintes Maries es ideal para eso. Desayuno en una terraza, bañarnos un poco en este mar todavía un pelín frío, pasear por la playa, comer tranquilamente en el centro ciudad, ver los gitanos itinerantes en sus carros y ya por la noche recorrer el pueblo siguiendo la música que nos va llevando de una calle a otra. Los grupos de gitanos están por todas partes, guitarra en mano, dispuestos a poner en marcha una canción mientras nosotros y tantos otros nos lo miramos. La noche se alarga, siempre cerveza en mano y no tendríamos nunca bastante de ver todo este ambiente. Se prepara una de buena.
Arles. Hace demasiado sol para ir a la playa o aventurarnos a montar a caballo por la Camarga. Yo no he montado nunca, pero tampoco tengo ganas de ponerme en un grupo que no hace nada más que seguir uno a otro. Ya montaré en otra ocasión, más libre. Así pues Arles parece un destino lo bastante interesante. Paseamos, vemos la antigua casa de Van Gogh, las arenas, el paisaje desde el mirador con el Mont Venteux al fondo, etapa mítica del Tour de France. La ciudad es tranquila y acogedora; de hecho, como todo aquí en el sur. Paramos para comer, después para tomar un café. Tenemos tiempo y ganas de no hacer demasiadas cosas y así acabamos a media tarde de nuevo en la playa de Saintes Maries y la noche en Montpeller. Más agua, más sol y más tango, otra vez hasta las cinco de la mañana.
Y así llegamos al último día de vacaciones. Relajados, contentos, un poco morenitos y con ganas de ver cómo continúan la fiesta los gitanos. Hoy sacan a Santa Sara, la pasean por el pueblo hasta bañarla en el mar. La plaza de la iglesia está llena desde el primer momento. Gitanos y turistas de todas partes nos congregamos para verla salir. Los vaqueros de la región están con sus caballos, gitanas de todas las edades y nacionalida- des están con sus mejores trajes, gente subida por todas partes, incluso en el techo de la iglesia y de las casas circundantes, la expectación es máxima. De vez en cuando un grupo u otro de personas se arranca a cantar guitarra en mano. La misa se va oyendo por los altavoces y llega el momento en que la comitiva empieza a desfilar. Sacan los estandartes, sale la cruz y finalmente la virgen negra, Santa Sara, aparece por la puerta. La alegría, conmoción y admiración es total. Todo el mundo la mira, la fotografía, la sigue, avanza por la plaza y en un momento ya no está. La gente avanza detrás, muchos la acompañarán hasta la playa y la plaza se vacía. Nosotros no iremos. Ya es hora de regresar, a Nîmes, el tren hacia París no espera.
El tren no espera, pero nosotros si. Se me anuncia un retraso de 3 horas. Buena manera de acabar las vacaciones. Llegaré a París que ya pasará de medianoche, sin metro y los taxis no están nunca cuando los buscas. Yo tendré mi propia peregrinación, maleta en mano, hacia casa. Aun así, unos buenos días de vacaciones en el sur con mi amigo. Se echa de menos, el amigo y la playa.